יום שישי, 28 בדצמבר 2012

הבטחות לשנה חדשה

השנה החדשה בפתח, וכולם עסוקים בהכנת רשימות של החלטות לשנה הבאה – new year's resolutions. רבים מהאנשים שאנחנו מכירים – קולגות, חברים ובני משפחה – יהיו כנראה מלאי מוטיבציה למשך השבוע הראשון של השנה החדשה.
נשארת השאלה כיצד לעבור מתחושה של התחדשות לשינוי מכוון וממשי? אני מאמין שהתשובה נעוצה בהבנה שהחיים הם לא פאזל או חידה שצריך לפתור, אלא מסע מתמשך שצריך לקבל ולחבק.
המציאות היא כזו שהמקום שבו נמצא את עצמנו השנה, יהיה מה שיהיה, הוא תוצאה ישירה של דפוסים שיצרנו לעצמנו לפני זמן רב ופעולות שאנחנו עושים יום יום.

יום ראשון, 16 בספטמבר 2012

7 טעויות שמונעות מכם חיים חופשיים ושלווים

באיזו תדירות אתם מוצאים את עצמכם מתלוננים שאתם עדיין לא במקום שבו אתם רוצים להיות?

  • יש משהו שעדיין חסר בחיים שלי, שאם אשיג אותו אהיה מאושר.
  • החיים לא הוגנים ודברים אף פעם לא עובדים כמו שאני רוצה.


אם אתם מזדהים עם אחד מהמשפטים האלה, אתם כנראה עושים איזו טעות שעוצרת אתכם ומונעת מכם את החיים שאתם רוצים, לשארית החיים שלכם. החדשות הטובות הן שמכיוון שהטעות הזו היא מנטלית, היא יכולה להשתנות, וכשזה יקרה, כל החיים שלכם ישתנו.

הנה 7 טעויות מנטליות נפוצות:

יום רביעי, 29 באוגוסט 2012

9 סיבות שזה הזמן להמשיך הלאה



זה קורה לכם ככל שאתם גדלים ומתבגרים. אתם מגלים יותר על מי שאתם ועל מה שאתם רוצים, ואז אתם מבינים שיש שינויים שצריך לעשות. אורח החיים שחייתם כבר לא מתאים. האנשים שהכרתם תמיד כבר לא רואים את הדברים כמו שאתם רואים אותם. אז אתם מוקירים את כל אותם זכרונות ורגעים נהדרים, אבל מוצאים את עצמכם ממשיכים הלאה.

הנה 9 סיבות שהגיע הזמן לעשות את זה...

יום ראשון, 3 ביוני 2012

10 טעויות של אנשים לא שמחים

כדי להיות אסיר, אדם לא צריך להיות מאחורי סורגים. אנשים יכולים להיות אסירים של התפיסות שלהם, של הרעיונות שלהם ושל הבחירות שלהם. כדי להימנע מזה, פשוט השתיקו את ועידת השליליות שמתכנסת בראש שלכם.
כשאתם חולמים, תחלמו בגדול. כשאתם חושבים, עדיף שתחשבו בגדול. כשאתם אוהבים, תאהבו באמת. אין לכם תירוצים שלא לנסות להוציא מהחיים שלכם את המיטב. אין לכם תירוצים לחיות באופן שלא משמח אתכם.הנה כמה טעויות שכדאי לכם להימנע מהן בשביל זה:

1. לחשוב שפספסתם את ההזדמנות שלכם – החיים שלכם, עם כל העליות והירידות, הכינו אתכם לטוב. החיים שלכם היו בדיוק מה שהם היו צריכים להיות. אל תחשבו שאיבדתם זמן. כל מצב שהייתם בו נדרש כדי שתגיעו לרגע הזה ותהיו מי שאתם. כל רגע בחיים שלכם, כולל הרגע הזה ממש, הוא הזדמנות להתחלה חדשה. אם יש לכם את האומץ להודות שאתם מפחדים, את היכולת לצחוק גם כשאתם בוכים, את התעוזה לדבר גם כשהקול שלכם רועד, את הבטחון לבקש עזרה כשאתם צריכים אותה ואת החכמה לקחת אותה כשמציעים לכם, יש לכם את כל מה שאתם זקוקים לו כדי להביא את עצמכם למקום טוב יותר.

יום שבת, 19 במאי 2012

יום רביעי, 25 באפריל 2012

הבעיה של פסיכולוגיית מעמקים


פסיכולוגיית מעמקים, מונח כללי שטבע בסוף המאה ה-19 הפסיכיאטר הגרמני אויגן בלוילר, היא שם כולל לגישות הפסיכואנליטיות. גישות אלה מדגישות את חשיבות הלא מודע ואת שנות החיים הראשונות כקריטיות וקובעות את התפתחות הנפש והאישיות בבגרות. היום ניתן למצוא שלוש גישות עיקריות בפסיכולוגיית מעמקים: יחסי אובייקט (מלאני קליין ודונלד ויניקוט), פסיכולוגיה אינדיבידואלית (אלפרד אדלר) ופסיכולוגיה יונגיאנית). כולם, בצורה כזו או אחרת, ממשיכי דרכו של פרויד.

על פי פסיכולוגיית מעמקים, הנפש מורכבת מתהליכים מודעים, מודעים באופן חלקי ולא מודעים. התהליכים הלא מודעים הם החשובים ביותר והם כוללים רגשות ודחפים מודחקים, מכיוון שהם מאיימים ומפריעים לשגרת החיים. במילים אחרות, אם הם היו מודעים הם היו מעוררים חרדה גדולה מדי שהיתה משתקת אותנו בחיי היום יום.

יום חמישי, 19 באפריל 2012

סכמת אושר מוטעית

אור יניר - פסיכותרפיה וייעוץ אישי בתל אביב
אפתח בשאלה – אתם מאושרים?
אם כן, אתם יודעים להגיד מה עושה אתכם מאושרים?
ואם לא, אתם יודעים להגיד למה לא? ומה היה עושה אתכם מאושרים?

אושר הוא תחושה, ועם תחושה אי אפשר להתווכח. כמו שרופא לא יגיד לכם "לא כואב לכם, אתם סתם אומרים", אף אחד לא יכול להגיד לכם "אתם לא מאושרים, אתם סתם אומרים". אם אתם מאושרים, מצוין. אבל מה אם לא? בהתחשב בזה שאושר הוא תחושה, ועם תחושה אי אפשר להתווכח, אי אפשר להגיד לכם "רק נדמה לכם שאתם לא מאושרים, יש לכם הכל למה לכם להיות לא מאושרים". עובדה, אתם מרגישים לא מאושרים. השאלה היא מה עושים עם התחושה הזו עכשיו.


יום שלישי, 3 באפריל 2012

חופש בעידן המודרני

אור יניר פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית
פסח, חג החירות, הוא הזמן בו אנחנו חוגגים את החופש אותו קיבלנו, והוא הזדמנות טובה לחשוב על חופש במאה ה-21. מהו חופש? מהי עבדות? האם אנחנו באמת חופשיים? ואם לא, מה כובל אותנו?

החיים בעידן המודרני, במאה ה-21, שונים לאין שיעור מהחיים באירופה שלפני המהפכה הצרפתית, שונים מהחיים בארצות הברית שלפני המלחמה על שחרור העבדות בין הדרום לצפון, שונים מכל מה שהכרנו לפני. אנחנו נוטים לחשוב שהמושג "עבדות" כבר לא שייך לעולם שבו אנחנו חיים - אנשים הם לא רכוש של אף אחד. אך האם העובדה שעבדות כבר לא קיימת בעולם בצורה הזו באמת אומרת שאנחנו חופשיים? או שמא אנחנו עבדים בדרכים אחרות, לדברים אחרים?

יום חמישי, 8 במרץ 2012

פתוייו של אספן אי צדק



לכוד מאחורי האשליה של אי צדק
כולנו רוצים שייעשה צדק. בעניינים גדולים וגם בעניינים קטנים. רבים מאיתנו, לעומת זאת, סובלים ממש כשהם רואים עוול, או מה שאנחנו מזהים כעוול, שנעשה לאחרים וגם שאנחנו מרגישים שנעשה לנו.
אנחנו מגדילים את חוסר הצדק ומוציאים אותו מפרופורציה, כשאחנו מחזיקים כמעט בפראות ברגשות שקיפחו אותנו, הוליכו אותנו שולל, הטעו אותנו, שלטו בנו, לא כיבדו אותנו, העבירו עלינו ביקורת או דחו אותנו.
אם אנחנו אספני צדק קלאסיים, אנחנו מקטרים בלי סוף על חוסר ההגינות של החיים. אנחנו כועסים, על בסיס יומי, על העלבונות שאנחנו צריכים לסבול. אנחנו תלויים הפוך במצב של רחמים עצמיים, אוחזים כתב אישום של זוועות, מפלחים את החושך עם משקפי ראיית לילה כדי לראות יותר דברים רעים להתלונן עליהם.
בצורה לא מודעת, חלק מהאנשים שהתפקוד שלהם לא אופטימלי, צוברים כמויות אדירות של טינה באופן דומה לזה שבו קמצן אוגר את הזהב שלו.

יום רביעי, 22 בפברואר 2012

20 דברים להתחיל לעשות במערכות יחסים (מכל סוג)


משפחה היא לא רק קשרי דם. אלה האנשים בחיים שלכם שיעריכו את זה שאתם חלק מהחיים שלהם, אלה שיעודדו אותכם להשתפר בדרכים בריאות ויצירתיות ואלה שיקבלו לא רק את מי שאתם עכשיו אלא גם את מי שאתם רוצים להיות. האנשים האלה – המשפחה האמתית שלכם – הם אלה שבאמת חשובים.
הנה 20 דרכים שיכולות לעזור למצוא ולטפח את מערכות היחסים המיוחדות האלה בחיים שלכם:

יום שבת, 18 בפברואר 2012

4 דרכים אהובות לסבול

אם אתם מחפשים תשומת לב, נסו ללבוש חולצה שעליה מודפסת השאלה "מי אהיה ללא הסבל שלי?". למילים האלה יש השפעה עצומה ברמה לא מודעת. הסיבה לכך היא שלעיתים קרובות אנחנו חווים את עצמנו ומזהים את עצמנו עם הסבל שלנו יותר מהכל.

כולנו מנסים להבין את העולם, ולמצוא את המקום שלנו בו. אנחנו מחפשים את הכיוון והמקום שלנו באמצעות אמונות, אגו, אינטיליגנציה, יכולות פיזיות, כישורים, אופי, דימויי גוף, אישיות, ידע, רכוש ועוד. אולם מתחת לכל הערכים החיצוניים האלה, אנחנו יכולים גם לחוות ולהכיר את עצמנו דרך גחמות נסתרות בנפשנו – כקורבנות של חוסר צדק ורשע, כמזויפים וכושלים, או כחסרי חשיבות, ערך ומשמעות.

באופן ספציפי יותר, יש לנו ארבע דרכים אהובות במיוחד לגרום לעצמנו סבל. אנחנו יכולים להוליך את עצמנו בדרך הסבל האנושי דרך רגשות קיפוח, חוסר אנים, דחיה וביקורת. רוב הסיכויים שכשאנחנו אומללים אנחנו מוצפים באחד (או יותר) מהרגשות האלה. לעיתים קרובות השורשים של סימפטומים כמו כעס, חרדה, פחד, דחיינות ודכאון נמצאים באחת מהדרכים האלה לסבל.

יום ראשון, 29 בינואר 2012

30 דברים שאתם צריכים להתחיל לעשות בשביל עצמכם

אור יניר - פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית
הפוסט "30 דברים שאתם צריכים להפסיק לעשות לעצמכם", קיבל הרבה תגובות חיוביות ותומכות, אך חלק מהתגובות הציעו שבנוסף אליו תהיה רשימה של דברים שצריך להתחיל לעשות. במילים של אחד הקוראים ששלח לי מייל, "הייתי רוצה רשימה נוספת, רק במקום רשימה של "אל תעשה" היא תהיה רשימה של "תעשה", של דברים שכולם יכולים להתחיל לעשות ולעבוד עליהם כבר היום".

אז, בהמשך לרשימת הדברים שאתם צריכים להפסיק לעשות לעצמכם, הנה רשימה של דברים שכדאי שתתחילו לעשות בשביל עצמכם:

יום שבת, 14 בינואר 2012

למה זה קורה לי?

כולנו מתמודדים בחיים עם בעיות כאלה ואחרות. במקרים קיצוניים חלק מהאנשים אף מגיע למצב שהם מתמודדים עם בעיות במשך זמן כה מתמשך ו"תקועים" עם בעיות חוסר תפקוד, התמכרויות, פחדים שמשתקים אותם מלהתקדם בחיים וכישלונות צורבים מהעבר שמונעים מהם להסתכל לעתיד.
הרבה פעמים, כשאנחנו נמצאים בתוך מצב בעייתי בחיים, הנטייה שלנו כבני אדם היא לפנות לחקירה עצמית – לשאול את עצמם מה מקור הבעיה – האם זה בגלל ההורים? האם זה אירוע טראומתי מהעבר שרודף אותי? איך זה התחיל ולמה?

או במילים אחרות – למה זה קורה דווקא לי?

יום ראשון, 8 בינואר 2012

30 דברים שאתם צריכים להפסיק לעשות לעצמכם

“Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.”

כנראה שאין דבר קרוב יותר לאמת, אבל לפני שמתחילים את תהליך השינוי ויוצרים סוף חדש, צריך להפסיק לעשות את הדברים שמונעים מאיתנו להתפתח ולהתקדם. אז הנה רשימה של כמה דברים שאפשר להתחיל איתם:

1. הפסיקו לבלות עם האנשים הלא נכונים – החיים קצרים מדי כדי לבזבז זמן על אנשים ששואבים מכם את שמחת החיים. אם מישהו רוצה אתכם בחיים שלו, הוא יפנה בהם מקום בשבילכם. אתם לא צריכים להיאבק בשביל זה. לעולם אל תתעקשו להישאר בקרבת מי שבאופן מתמשך וקבוע מפחית בערככם. תזכרו, אלה לא האנשים שנמצאים לצידכם כשאתם במיטבכם, אלא אלה שלידכם במצבים הכי גרועים שאתם יכולים לקרוא להם חברים.


יום שלישי, 3 בינואר 2012

להפוך חולשה לכח מניע | מה הכח של החולשה שלכם?


"אם אי אפשר למדוד את זה, זה לא קיים". את המשפט הזה אמר לי לפני שלוש שנים בערך מי שהיה אז ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. זה הפתיע אותי בעיקר כי הוא פסיכולוג, והוא אמור להבין שחוויות אי אפשר למדוד. לקח לי כמה שנים להבין למה באמת המשפט הזה גרם לי לאי נוחות.
מצד שני, הוא היה איש מדע. והמטרה של מדע היא מאוד ברורה – שליטה וניבוי. ככה המדע עובד. ומה זה קשור לפגיעות? שאלה מצוינת, המשיכו לקרוא.