יום שני, 28 בנובמבר 2011

The dark side of life? | החיים ב-The dark side of the moon | חלק א'


מבלי לשים לב (או שממש בכוונה), החבורה הלונדונית הלא מאוד עליזה מתארת את מעגל החיים וההתפתחות שלנו, כשהיא עוטפת את החרדות שהחיים מעמידים אותנו בפניהן במוזיקה מהפנטת שכמעט וגורמת לנו לא לשים לב לעומק של המילים.

האלבום נפתח ב-speak to me, שמתחיל במה שנשמע כמו דפיקות לב. התחלת החיים. וברקע מתחילים קולות מהשירים שיבואו אחר כך – מהשלבים הבאים בחיים – תקתוק שעונים, קולות של קופה רושמת, צחוק, מטוסים וצעקות של אישה. וכל זה מסתיים באקורד שמוביל לשיר הבא –Breathe . לידה. השיר מציג לנו לא רק את כל מה שהולך להיות באלבום, אלא, אם נחשוב על השלב בחיים שלפני הלידה עצמה, עדיין ברחם, את הדברים שאנחנו עומדים לפגוש בחיים. נראה סביר לשער ש-speak to me אכן מתאר לידה – מה שנשמע כמו פעימות לב הולך ומתחזק והצעקות של האישה בסופו של הקטע יכולות להיות האישה היולדת. כבר ברחם אנחנו חשופים ללחצים של החיים המודרניים? או שאולי זו נורת אזהרה מפני הגורל, איזו גזרה – אלה הם הדברים שנגזר עלינו לחוות אחרי שנצא מהרחם? או אולי רמז לכך שיש בחיים דברים שלא יהיה ביכולתנו לשנות, givens קיומיים שלא בחרנו בהם ואי אפשר לחמוק מהם?

יום שישי, 18 בנובמבר 2011

לחשוב מחוץ לקופסה


תום סויר
שבת אחר הצהריים, הילדים בחופשה, פרט לתום סוייר, שקיבל מדודתו עונש לסייד את הגדר המקיפה את ביתה. החיים נראים לו בלתי נסבלים. במורד הרחוב מופיע בן, שמלעגו תום חושש יותר מכל, אבל אז נוחתת עליו "השראה".
"שלום תרח, צריך לעבוד מה?"
לאחר שהייה ארוכה ענה תום "הו, זה אתה בן, לא שמתי לב".
"שמע אני הולך לשחות. אתה לא רוצה גם?, אבל כמובן אתה בטח מת לעבוד, לא?"
"לזה אתה קורה עבודה? "
"מה זה אם לא עבודה? "
תום ממשיך לסייד בריכוז ועונה באדישות: "יתכן שזה עבודה ויתכן שלא. מה שאני יודע זה שזה מה שמתחשק לי לעשות".
"בחייך, אתה לא רוצה לומר לי שאתה נהנה מזה"?
"למה שלא איהנה מזה, כמה הזדמנויות יש לילד כמוני לסייד גדר"?
בן סוקר את תום במבט אחר ותוהה: "מה דעתך שתתן לי לסייד קצת"?
כעבור שעות אחדות הייתה הגדר מסוידת בשלוש שכבות סיד, ותום טבל בממון. בזה אחר זה נפרדו ילדי העיירה מרכושם תמורת הזכות לצבוע את הגדר.

יום שני, 14 בנובמבר 2011

לעשות הכי טוב שאפשר?



לעשות את הכי טוב שאנחנו יכולים תמיד זה רעיון טוב? האם אנחנו יכולים בכלל להיות בטוחים שמה שאנחנו עושים הוא באמת הכי טוב שאנחנו יכולים? השאלות האלה העסיקו אותי בזמן האחרון אחרי מפגש עם אחד המטופלים, וגרמו לי לחשוב לעומק על המשמעות ועל ההשלכות של הביטוי השכיח כל כך "לעשות את הכי טוב שאפשר".


אותו מטופל שעבדתי איתו הרגיש שזה חיוני שהוא תמיד יעשה את הכי טוב שאפשר. במקרה שלו המשמעות של זה היתה שבאופן קבוע ובלתי פוסק הוא מדד את עצמו, כדי לבדוק אם הוא באמת פעל באופן האופטימלי. הוא אמר שלעיתים קרובות מאוד הוא "נתקע" בלנתח את העבר, שקוע בהתלבטויות אם המילים שבחר וההתנהגות שלו היו הבחירה הטובה ביותר או שיכול היה לעשות משהו אחרת. כשהוא לא היה תקוע במסלול הזה, הוא היה עסוק באובססיביות כמעט בהחלטות עתידיות, מודאג מכך שאולי הן לא הבחירה הטובה ביותר. הטבע של הקול הפנימי שלו היה ביקורתי בצורה יוצאת דופן, כזה שממש מכור להעריך ולמדוד את עצמו כל הזמן.